Cand trebuie verificata presiunea in anvelope
Se recomanda verificarea presiunii dn anvelope, chiar si in roata de rezerva, cel putin o data pe luna si de fiecare data inaintea fiecarui drum lung. Cauciucurile trebuie verificate atunci cand sunt reci (dupa ce ai parcurs 1-2 km).
Daca este nevoie sa parcurgeti mai mult de 2 km pentru presiune, atunci ar trebui sa masurati si notati sub-presiunea pentru fiecare dintre anvelope. Odata ajunsi inapoi la service se masoara din nou presiunea anvelopelor si daca se inregistreaza o crestere a presiunii ajustati pana ajungeti la presiunea optima. De exemplu, daca presiunea la rece ar trebui sa fie 35 PSI, presiunea la rece a fost 28 PSI si presiunea curenta este 33 PSI, atunci trebuie sa umflati anvelopele calde la 40 PSI si sa le reverificati atunci cand sunt reci.
Utilizarea excesiva
Atunci cand banda de rulare (profilul) se toceste adancimea profilului scazand sub 2 mm la turisme, 3 mm la camionete si 4x4 si 4 la camioane, anvelopa este uzata si este timpul sa o inlocuiti. Cand anvelopa ajunge in stadiul de uzura avansata, pe suprafata de rulare a acesteia vor aparea indicatorii de uzura incorporati la fabricarea anvelopei, indicatori ce se prezinta sub forma unor benzi inguste de cauciuc neted.
Uzura neuniforma
Va recomandam ca cel putin o data pe luna sa inspectati atent anvelopele dumneavoastra pentru a identifica eventualele semne de uzura neuniforma. Uzura neuniforma poate aparea ca urmare a unei presiuni de umflare improprii sau a neglijarii suspensiilor. Daca acestea nu sunt corectate, anvelopele se vor deteriora in continuare. In cazul in care descoperiti semne de uzura neuniforma verificati-va autoturismul la cel mai apropiat service de anvelope. In cele mai mute cazuri acesta poate remedia problema putand astfel continua sa utilizati anvelopele un timp mai indelungat.
Azot in anvelope
Si azotul da o mana de ajutor.
Se raspandeste tot mai mult folosirea azotului in locul aerului. Avantajele sunt demne de remarcat. Consumuri mai mici, imbatranirea mai inceata a cauciucului, mai mare siguranta, avantaje pentru mediul inconjurator.
Azotul este un gaz inert, element constitutiv al aerului în proportie de 67%. Nu contine pulberi, ulei, umiditate sau substante care pot intr-un fel sau altul sa compromita viata cauciucurilor noastre. In plus, fata de aer, este mai sigur deoarece micsoreaza riscul exploziilor. Deci siguranta pentru anvelope si siguranta pentru cine le foloseste.
Casele producatoare de anvelope recomanda controlul presiunii la o saptamana-cinsprezece zile. Cu azot acest interval creste de trei ori. Se obtine astfel o constantå sporitå a presiunii in pneuri si in consecinta o uzura redusa a caii de rulare a pneului. In ceeace priveste componentele interne ale cauciucului, în absenta oxigenului, lipseste umiditatea care, in timp, influenteaza imbatranirea amestecurilor, a structurii interne a cauciucului si a elementelor metalice fara a mai pune la socotealå ca incetineste formarea de rugina pe jante. Experimentele asupra utilizarii azotului au permis constatarea unei extinderi a vietii medii ale componentelor care se concretizeaza in economii considerabile. Micsorarea costurilor este reflectata si in micsorarea consumului de carburanti.
Siguranta dumneavoastra pe timp de iarna
Pe timp de iarna va recomandam sa reduceti viteza. Chiar si cele mai sigure conditii de rulare se pot modifica cu usurinta si repeziciune in anotimpul rece. Asigurati un spatiu de franare mai mare de cel putin de 6 ori mai mare decat pe carosabil uscat. E posibil sa nu aveti nevoie intotdeauna de un spatiu de franare atat de mare, dar in cazuri extreme precautia se va dovedi cu adevarat utila.
Verificati stadiul anvelopelor dumneavoastra. Anvelopele uzate ofera o aderenta redusa.
Anvelopele all-season sunt proiectate pentru a oferi o aderenta mai mare pe zapada comparativ cu anvelopele de vara. Daca aveti anvelope all-season veti gasi literele incriptionate pe flancul anvelopei. Literele acestea vin de la Mud and Snow(noroi si zapada).
Nici macar cele mai bune cauciucuri pentru toate sezoanele nu vor oferi un nivel de aderenta acceptabil sau sufficient daca va deplasati cu o viteza prea mare in conditii in care este zapada sau gheata pe carosabil si in cazul in care nu aveti un spatiu de franare de cel putin 6 ori mai mare decat in cazul unui carosabil uscat.